Jaktdagbok

Jaktdagbok

Vad vill jag med denna sida?

Jakten för mig är en totalupplevelse med djuren, naturen och gemenskapen, och då den ger mig så mycket så vill jag försöka att dela med mig av detta.
Nedan så kommer jag att kortfattat försöka återberätta jaktupplevelser jag har varit med om.

Lågsässong

JaktPosted by Kenny Johansson Thu, July 17, 2014 11:58:27

Vår och sommar är lite lågsässong och då får man ägna sig åt lite andra roliga saker! men det blir gärna nått som har med jakt att göra !!

Trevlig sommar !!

Vårbock 20140526

JaktPosted by Kenny Johansson Thu, July 17, 2014 11:52:31
Denna vårbocksjakt bjöd på många roliga och spännande möten i skogen, och framför allt så var det mycket stolpe ut!
Men trägen vinner!
Siktade bocken ganska tidigt på åkerkanten och trodde ett tag att den skulle gå rakt på mig. Men den vek av och gick in i backen och jag blev tvungen att flytta på mig lite, då jag var ganska säker på vart den skulle komma ut nån stans.
Och mycket riktigt så efter ca 20 minuter så hoppade den ut på andra sidan backen, och gick i det spåret jag förutspådde.
Fick ganska snart en fin bredsida och det vart ett ganska enkelt skott på ca 120 meter.
Bocken hopar rakt upp efter skottet och drar iväg över åkern och in i backen.
Jag hör hur grenar och kvistar knäcks och är ganska säker på att den ligger.
Men då klockan inte var allt för sen, så ringer jag hem och ber Linda lomma ut med Skoja. Bättre läge för lite spårträning går inte att få.
Sagt och gjort! Linda och Jesper kommer ut med hunden och efter ca 50 meter med tydligt blodspår så hittar vi på Bocken.

Sjukt kul att få med sig hela familjen !!!Alsike 20140125

JaktPosted by Kenny Johansson Sun, February 02, 2014 11:00:06
Sista jakten med jaktlaget på marken i Uppsala!! och till dagen i ära så hade förra jaktlags medlemmen Thomas med kompis Patrik kommit på besök.
Patrik och Thomas jagar normalt på marker som det tyvärr pga många katter är ganska tomma på rådjur, så detta var sista chansen för Patriks hund (en vaktel-hane på 8år) att få jaga rådjur detta jaktår.
Det var en fröjd att stå i skogen denna dag, då hunden hade upptag med härliga skall i varje såt.
Första såten startade omgående med skall och rådjuren skvätte åt alla håll, och snart så hördes det 2 knallar från en hagebössa.
Efter skottplatsundersökning så konstaterades det att det var träff men att djuret gick vidare.
Vi stoppar jakten och tar en paus och en såt nr 2 innan eftersök.
I mellansåten så blev det likt den första snart upptag med härliga skall i skogen, jag hör hur det går åt mitt håll och gör mig beredd.
Snart ser jag ett rådjur komma skuttandes mot mitt håll och jag kryper ihop, jag står bra bakom en gran så jag kan vänta in djuret så att jag kan könsbestämma innan skottet.
När jag konstaterar att det är en bock så gör jag anläggning och trycker av, djuret faller direkt!!
Sjukt läcker med hagel!! man kommer så nära djuren!!
Nu är det dax att gå eftersök på det påskjutna djuret i såt 1, och Patrik med hund och extra skytt går in i backen och spårar.
Efter ett tag så upphör blodspåren och vi bestämmer att hunden kan släppas.
Det blir ganska omgående upptag och djuret buktar mot passkytar.
2 smällar hörs och efter en del radiopratande och telefonringande så kunde det konstateras att man skjutit på ca 70 meter, och efter ytterligare en skottplatsundersökning med spårning så kunde vi konstatera att djuret klarat sig ! SUCK!!!!
I sista såten så var det även där gott om djur! men dom gick på lite långa håll och smög sig bakom/runt passkytarna tyvär! med lite "stolpe in" så hade vi fått ett par till rådjur idag.

En härlig dag med ett sjukt bra hundarbete i skogen!
Personligen så är det är skönt att avsluta klöv viltsjaktåret på topp !!
Och det är härligt att se att klövviltet har bra återväxt på marken, bådar gott för nästa år!!

Nu blir det fokus på räven !!


Summering av klövviltet i Alsike jaktår 2013/2014 :

-1 älgkalv
-2 getter
-2 kid (bock)
-6 bockar (varav 2 på pursch)

Jakt i Alsike 20131314

JaktPosted by Kenny Johansson Thu, December 19, 2013 19:47:41
Jag och Skoja fick äran att denna dag försöka driva fram djur till passkyttarna.
Den första såten som historiskt har varit bra med mycket djur, och som vi har varit ganska bortskämda med skjutna djur har blivit den största utmaningen de senaste säsongerna.
Och det blev samma visa denna gång, med djur som går upp bland husen i stället för mot skyttarna. 1 passkytt kunde höra rå och hund gå förbi men som sagt! inget skjutet vilt!
Efter sedvanlig fika så var det dax för såt nr 2 och jag hade höga förväntningar.
Den första biten går tom på rådjur, men jag ser att Skoja jobbar med nått, som går ca 300 meter innan det vikar av tillbaka. jag ser att skoja släpper precis vid ett gryt som jag markerat ut på gpsèn, och drar slutsatsen att hon jagat räv (läckert).

I den andra delen av såten så ser jag på Skoja att det är "hett", och snart efter släpp ser jag på gpsèn att hon far efter olika djur, men tyvärr så går det åt fel håll och mellan passkyttar. Jag sicksackar igenom marken och efter en stund så ser jag att Skoja fått upp nått som hon driver, och ett tag så tror jag att det ska gå rakt på passkytt. men ser att det buktar tillbaka ! jag ställer mig tyst och väntar in hund och eventuellt djur.
Och mycket riktigt så kommer ett rå skenandes i skogen! jag vet nu att Skoja ligger efter detta djur och beslutar mig för att inte släppa detta djur.
Skott går och det faller i backen! rået ligger nu och skriker lite samtidigt som det sparkar med benen och jag tänker gå fram och "sticka" djuret.
Nu händer det som jag inte trodde på!! Skoja kommer som ett jehu i spåret och springer rakt på det liggande rået, trotts att det fortfarande lever (sparkar och låter) så biter Skoja tag i djuret!!!! Hon visar en härlig skärpa och bytesmedvetenhet som jag aldrig trodde fanns i den lilla damen!!
Sjukt läcker!! och detta va första gången som JAG fått skjuta klöv vilt för skoja!!
Tyvär så blev det en get! men det var en medveten action då jag ville få till en bra belöning till Skoja j för hennes jobb i skogen!

Resten av såte gick tyvär tom! men skoja han med att få 2,5 mil i benen innan dagen var slut, så Hund och Husse kunde Stolt lägga benen i högläge på kvällen.

Ett jakt minne för livet!!

Jakt i Alsike 20131117

JaktPosted by Kenny Johansson Sun, November 24, 2013 17:39:25
Vädret bjöd på bästa möjliga förutsättningar och jag hade bjudit in 3 goda vänner på lite jakt i Alsike.
Magnus,Robban och Niklas hade åkt från Bollnäs för för att prova på lite rådjursjakt, Utöver oss 4 så va även Pia och Uffe i jaktlaget med.
Robban tog med sig sin drever Beda, men jag tänkte gå med Skoja de 2 första lite mindre såtar.
Sagt och gjort!! redan strax efter att jag släppt Skoja så siktas det rådjur, men dom går åt fel håll.
När jag kommer fram till hagen så bryter jag bössan för att kolla in Skoja på gpsèn, och när jag gör detta så reser sig en hare och rusar över hagen.
Jag slår ihop och höjer bössan och skickar iväg 2 snabba salvor, men ser ganska tydligt i marken att jag ligger bakom haren. Jag skickar på skoja i spåret och efter ca 200 meter så släpper hon spåret och kommer tillbaka.
Jag går nu vidare upp mot masten där Pia satt sig och jag får snart höra att det är rådjur på g i skogen, och jag cirklar lite extra mycket för att inte stöta djuren åt fel håll.
Efter en liten stund så ser jag Skoja arbeta med nått och det bär av in i ett sly, jag hör och skymtar några rådjur och ser sen Skoja komma i löpan.
Jag meddelar på radion till Grabbarna 3 att det nu är djur på väg mot dom och hunden är efter, och snart så hörs ett antal smällar från en Blaser. Magnus meddelar att han skjutit en dubblè och att det är 2 st bockar som ligger.
Jag går vidare och har fler djur i rörelse (både älg och rå) och man meddelar på radion att man siktat ett rådjur som gått in i vassen på åkern, jag väntar in Skoja och tar mig dit samt styr in skoja i vassen. Och snart så ser jag ett rå skutta ut och upp mot passkytt.
Det smäller några skott och man annonserar att det är bom, men jag tycker mig se att det går lite för långsamt för att vara friskt och meddelar de övriga skyttarna att Skoja kommer med ett djur mot dom.
Snart så smäller det och Robban har fått det påskjutna rået, även den en liten Bock.
Vi samlas och fikar för att sedan passa om till sista såten där Robban ska gå med sin Beda.
Hon får snart upp spår och det dröjer inte länge innan skallen ekar i skogen, jag får ett "kast djur" på mig och jag inväntar tills jag är säker på könet innan jag trycker av (även denna en Bock).
Drevet går vidare mot Magnus och det smäller snart ett hagelskott från honom, men han meddelar att det tagit dåligt och djuret går vidare med hund efter sig.
Jag ser på gpsèn att drevet går rakt mot Niklas och snart så ekar det 4 skott från hans håll, och han meddelar att rådjuret ligger!!
Härligt!!

Har aldrig varit med om en sådan här jakt, med djur överallt!! och att alla gäster fått skjuta.
Detta blir svårt att överträffa !!
Sjukt häftig dag! och framför allt så är jag väldigt nöjd med Skojas arbete och att hon äntligen får lite belöning för alla milen hon springer i skogen.

Härligt!

Älgjakt 2013

JaktPosted by Kenny Johansson Sun, November 24, 2013 17:04:15

Nytt för mig i år var att jag skulle bedriva älgjakten på nya markerna i Alfta.
Och vi skulle spendera dagarna 7 i Robbans föräldrars sommarstuga som ligger intill jaktmarken.
Vi hade 6 vuxna och 6 kalvar på tilldelningen.
Jaktveckan börjar väldigt dramatiskt då Magnus första kvällen akut får åka till sjukhuset med stora smärtor i magen, och allt pekade på gallsten!!
Men efter en natt på sjukan och Caisas ompyssling så var han tillbaka nästa dag.
Robban öppnar starkt! och på jaktdag nr 2 så fäller han en fin tjur, och det ramlar fler djur runt om på marken.
Dag 3 så är förväntningarna stora och snart så smäller det från Robbans håll igen, och han meddelar på radion att ko och kalv vart framputtade av hunden och att båda 2 nu ligger vid hans pass.
Jag förljer nu hur hundekipaget på gps`n och ser hur det går åt mitt håll, efter ett litet tag så ser jag hur en ko och kalv entrar myrkanten och jag får läge på kalven.
Skottet går perfekt i bogen, men döm om min förvåning när jag ser kalven till synes utan besvär nu hänger på kon när den skenar.
Jag tömmer nu resterande 308òr i magasinet mot kalven, men den springer vidare och utom synhåll.
Strax efter detta så kommer hunden i älglöpan och går efter i spåret,Jag meddelar på radion vad som hänt och inväntar hundföraren.
Hundföraren går sedan efter hunden och samtidigt som jag börjar bakspåra för att leta blod vid skottplatsen, meddelas det över radion att han hittat blod och lunga och efter ytterliggare nån minut så meddelas att man hittat kalven.
Sjukt skönt!!!
Veckan blev otroligt lyckad med bra och spännande jakt, mycket god mat och många skratt i stugan.
Tack Robban och Magnus !!Augusti !! Hundens månad!!

JaktPosted by Kenny Johansson Wed, September 04, 2013 18:58:53
Augusti är månaden då man har RIKTIG kvalitetstid med sin hund!
Den börjar med en härlig kväll med lite höstbocksjakt, då jag lyckas skjuta en liten bock som jag sedan släpar ett långt spår med som Skoja sen får leta upp!
Sedan så blir det några kvällar bakom cammonätet för sträckande duvor som Skoja glatt får apportera.
Vi sätter ut rapphöns på åkern hemmavid som vi kan träna på inför ripjakten i September.
Skoja får vara med och avliva en fångad grävling och får chansen att lukta/bita lite i den (lite läskigt tyckte Skoja).
Men grädden på moset är ändå skogsfågeljakten i slutet av Augusti på nya jaktmarken i Alfta!!
Jaktkompisen och mycket goda vännen Magnus som jagat på denna mark i ca 25 år, guidar bra på marken och vi hittar snart på några kullar med orre och tjäder.
Skoja lyckas trycka upp några fåglar för oss, totalt så blir det 5 fåglar (1 orrhöna, 2 orrtuppar, 1 tjäderhöna och 1 tjädertupp).

Många härliga jaktminnen i Augusti ! men framför allt så är det månaden då jag får mest tid med skoja!! och det finns inget bättre än en trött hund på kvällen efter jakten.


Första grisen 20130730

JaktPosted by Kenny Johansson Wed, September 04, 2013 18:12:20

Uffe med bror Kjell bjöd in mig till att pröva på att skjuta av lite gris i veten, en mycket artig Ulf erbjudit mig att välja pass först på åkern vi blivit tilldelade denna kväll. vilket skulle visa sig bli ett bra val! Vi fick bara skjuta årsgrisar eller mindre, galt och sugga var fredade!
Vi satt på passen vid 21 tiden och det dröjde bara ca 30 minuter tills jag hörde ett knak i diket, och 2 årsgrisar lunkar över den nyslagna yttersta stubben.
Då jag aldrig sett gris i det vilda tidigare så tveka jag och kunde inte avgöra om det var lovliga årsgrisar eller inte, så de båda lunkade vidare in i veten.
Efter detta så är det helt lugnt! som så när 2 rådjur som jag följde i ca 1 timme.
Men så plötsligt exploderar det! först kommer en sugga ut med ett koppel av smågrisar, jag uppskattar dom till ca 9 i antalet.
Jag lägger siktet på den nu hermetiska klungan av smågrisar, i hopp om att nån ska bryta ut så att jag får läge.
Men sugga med ungar traskar in i veten.
Strax efter nu så kommer det ut 3 st årsgrisar, och med suggans storlek färskt i minnet så kan jag snabbt avgöra att dom är lovliga.
Jag väljer ut den mellersta och den ställer snart upp i en fin bredsida, skottet går och det känns i hela kroppen att "skottet var bra".
När skottet går så brakar det till och ett gäng grisar i alla dess storlek rusar nu ut från diket och in i säden.
Jag meddelar Uffe vad som hänt och han ansluter efter en liten stund, vi ser snabbt på skottplatsen att det är en lungträff och eftersöket med hunden blir en enkel match.
Det visar sig att det är en gylta på 62 kg.
Härlig kväll och oskulden på gris är nu borta !!

Next »