Jaktdagbok

Jaktdagbok

Vad vill jag med denna sida?

Jakten för mig är en totalupplevelse med djuren, naturen och gemenskapen, och då den ger mig så mycket så vill jag försöka att dela med mig av detta.
Nedan så kommer jag att kortfattat försöka återberätta jaktupplevelser jag har varit med om.

Jakt i Alsike 20121203

JaktPosted by Kenny Johansson Mon, December 03, 2012 18:53:33
I bland så går det inte riktigt som man vill !!
Uffe med 3 hundar gästade vår mark, för att få fram lite djur till oss 4 passkyttar.
I första och andra såten så fick Uffe med hundar några rådjur på språng, men tyvär så gick dom inte i pass.

såt nr 3 så hade jag ganska stora förväntningar då vi de senaste jakterna haft gott om djur där, och jag såg verkligen fram emot att få fälla djur för Uffes hundar!!
Några rådjur skuttar direkt ur såten när jag närmar mig mitt pass, men förhoppningen är trotts detta stor på kontakt.
Hundarna får snart upp djur på språng och det viker av söder om mig, men jag hör snart att det knakar till bakom mig och jag ser 2 stänkdjur som lungt smiter undan hundarnas framfart.
Jag ser en get med kid lunka ut på åkern framför mig och jag får ca 30 meter till djuren, då jag lägger in punkten i kiddet och trycker av kulan i kombin.
Jag ser att det tar bra och den lägger sig efter ett 30 tal meters skuttande, samtidigt ser jag nu i ögonvrån hur djur nr 3 entrar åkern.
Och jag svingar in bössan och djuren har nu upptäckt mig och skuttar mot skogs kanten när jag sveper in bössan och trycker av haglet som var kvar i kombin!
Djuren går in i skogen och då det inte var en 5 etta och djuret föll på plats så meddelar jag över radion vad som hänt, och ber att Uffe ska sluta upp med mig och spåra med hund i löpan.
Jag/vi ser på skottplatsen hår och lite blodstänk och Uffe går i spåret ca 50 meter, för att sedan komma tillbaka och medelar att han vill byta hund.
Vi går tillbaka till bilen och kopplar gamle erfarne Celtic och väntar i 50 minuter innan vi går tillbaka till skottplatsen.

Nu börjar det gå upp för mig att detta kanske inte slutar så bra som jag trott!! och vi beslutar att släppa Celtic i spåret i hopp om att han ska komma ifatt och fånga råèt.
Det tar inte lång stund innan det blir upptag och Jag hör hur drevet buktar och ser efter en stund hur ett rå till synes obehindrat springer ut från skogsbacken ca 100 meter ovanför mig, och i släptåg kommer Celtic.
Jag går sedan fram till spåret och ser att det är blodstänk, så vi vet nu att Hunden driver "rätt" djur.
Efter en stund så bryter Celtic som nu är på grannmarken, och kommer tillbaka till Uffe och vi beslutar att åka med bilen runt såten och över till grannmarken för att se hur det ser ut.
Vi träffar markägarens son och får tillåtelse att spåra i hagarna, och vi hittar snart spår med blodstänk och spårar vidare.
Spåret leder till en åker med en skogsö på och vi tror/hoppas nu att rået lagt sig i den, och går runt ön för att kontrollera ifall vi ser nått utspår därifrån vilket vi inte hittar.
Vi går därefter mot bilen för att hämta hund och vi möter då en jaktklädd gosse med bössa i näven! och det visar sig vara Andreas som jagar på marken som även han var på jakt efter ett inrapporterat haltande rådjur.
Några hästmänniskor har berättat att dom sett ett rådjur som skuttat på 3 ben på åkern nedanför skogsön där vi tror att rået ligger, och vi spårar nu än en gång i diket, jag hittar då ett spår med 2 st blod droppar i och vi konstaterar att vårt rådjur har gått ännu längre söder ut.
Vi spårar vidare på åkern men nu försvinner blodspåren och vi försöker nu hitta nått i ett myller av viltspår, och drar oss söder ut tills vi stoppas av en å som är gränsen på Andreas mark.
Efter ett tag så ger vi upp i mörkret!! och jag får tyvärr konstatera att vi inte kommer att få tag på detta djur!!

Känns otroligt plumpt och sjukt tråkigt att behöva sluta!! det känns så ofärdigt på nått vis med en liten klump i magen, och detta är den tråkga baksidan av jakten !!

Jag har gått igenom detta många ggr i huvudet, och hur jag än vrider och vänder på det, så om jag skulle kunna vrida tillbaka klockan! så skulle jag faktiskt tryckt av skottet igen !! läget kunde inte bli bättre !!! 25-30 meter med 1àns hagel, om jag inte vågar skjuta vid ett sådant här tillfälle så kan jag lika gärna lämna bössan hemma.
Det jag får ta med mig av detta är erfarenheten, om än en mycket tråkig sådan.!!!
Sedan så är det bara övning och praktisk jakt som kan motverka sånt här i framtiden.!!

STORT tack Uffe!! för ditt engagemang i detta!! du är en klippa att ha med sig i jakten!!
Och tråkigt att vi skulle behöva bryta med den sista delen av såten ogådd.
Men du är mer än välkommen ut igen !!!